Viime syksynä julkaisimme artikkelin, jossa esittelimme kehittämäämme ”bisnespeliä”, minkä avulla pienyrittäjä voi arvioida omaa liiketoimintaansa, alkaen liikeideasta, markkinasta ja asiakkaista, jatkuen oman toiminnan analysointiin, mm. tuotannon, myynnin ja markkinoinnin tiimoilta. Jos artikkeli meni ohi, niin voit vilkaista sitä täällä.
Arvioinnin jatkoksi pelin seuraava askel oli tietysti kehitysalueiden valinta ja edelleen näiden kehittäminen.
Pienyritysten kehittämisestä puheenollen, peilaten aiheesta tehtyihin tutkimuksiin ja omaankin kokemukseemme muutamasta sadasta pk-yrityksestä, huomaa pian että tietyt haasteet/kehityskohdat toistuvat yrityksestä toiseen.
Yleisin uuden yrityksen epäonnistumisen syy (42%, lähde: CBinsights) on: ”LIIKEIDEA JA MARKKINA EIVÄT KOHTAA”
Monet yrittäjät perustavat yrityksen ainoastaan omista lähtökohdistaan; tykkään kalasta – perustan kalaravintolan. Vaikka tänne kahdentuhannen asukkaan pitäjään, jossa on jo kolme kalaravintolaa. Unohtuu tarkistaa markkina ja asiakkaat ja vielä useammin unohtuu erilaistaa oma yrityksensä muista. Tutkimusyhtiö CB Insightin selvityksen mukaan ylivoimaisesti suurin syy (42%) uusien yritysten epäonnistumiseen on, että tuote tai palvelu ei vastaa mihinkään todelliseen asiakkaan tarpeeseen. Tuotetta on kehitetty yrittäjän näkökulmasta, ei asiakkaan näkökulmasta.
→ Ratkaisu: kysy itseltäsi ajoissa muutama olennainen kysymys:
1) Minkä (asiakkaille) tärkeän ongelman tuotteeni ratkaisee?
2) Onko ongelma riittävän iso? Montako potentiaalista asiakasta markkinallani on tälle tuotteelle/palvelulle? Paljonko he ovat valmiit maksamaan? Mikä on siis markkinani koko?
3) Kenen kanssa kilpailen ja kuinka erotun heistä? Onko erottumiseni tapa asiakkaiden silmissä kiinnostava? Hyvä tapa varmistaa omat arvauksen on kysyä asioita ihan eläviltä asiakkailta; kutsu vaikka 5 potentiaalista tulevaa asiakastasi aamiaiselle ja keskustele heidän kanssaan suunnitelmasi läpi, palautetta ja ajatuksia tiedustellen. Järjestä siis niinsanottu ”Focus Group”.
4) Kommunikoinko tuotteeni/palveluni asiakkaille oikealla tavalla? Minkä viestin annan nettisivuillani, sosiaalisessa mediassa, presentaatiomateriaaleissa ja puheissani?
5) Tarkastele itse (tai tilitoimistosi kanssa), miltä näyttää budjettilaskelma, jossa olen ainakin suuntaa antavasti arvioinut paljonko alueen potentiaalisista asiakkaista tulee meille, paljonko heidän keskiostoksensa on ja näinollen, mikä tulee olemaan liikevaihtoni? Kun miinustan tästä tuotteen valmistukseen ja markkinointiin yms. liittyvät muuttuvat kulut sekä kaikki kiinteät kuluni, niin paljonko tässä yhtälössä pitääkään myydä, että päästään nollille? Onko se realistista? Muistinko huomioida omallekin työlleni rahallista arvoa?
Jos tämä herättää ajatuksia, niin lisää pohdittavaa löytyy tuoreesta videostamme: 10 yleisintä syytä yritysten kaatumiseen.
Näitä kannattaa miettiä aika ajoin, niin uuden yrityksen perustajan kuin pitempäänkin ”urautuneet” yrittäjän! (Sydän-Suomen Taloushallinta tarjoutuu mielellään tähänkin keskustelukumppaniksi.)
Viimeisimmät kommentit