Monet meistä yrittäjistä varmasti tunnistavat itsensä tilanteessa, jossa arjen tekeminen on urautunut omille totutuille poluilleen, eikä yrityksen aktiivista arviointia ja kehittämistä tule juurikaan mietittyä. Pohdimme taannoin oman yrityksemme tilannetta ja totesimme sen yhteydessä tietynlaisen kehittämisen työpohjan varsin hyödylliseksi. Nimesimme tämän rungon leikkisästi “BisnesPeliksi”.

Haluamme nyt jakaa tämän mallin asiakkaidemme (nykyisten ja tulevien) kanssa, joten tässäpä tätä, olkaa hyvät. Kokeilkaa oman yrityksenne kanssa! (Halutessanne Sydän-Suomen Taloushallinasta saat hyvän keskustelukumppanin tähän analyysiin, kysy Pialta, puhelin 0207 289601).

Vinkit BisnesPeliin:

Varaa rauhallinen hetki itsellesi ja mahdollisille avainhenkilöillesi, tunnissa päästään jo käyntiin, päivässä saadaan parempi ote asioihin. Ottakaa fläppitaulu tai muu iso dokumentti mihin voitte yhdessä kirjata vastauksenne, kommentit ja ideat BisnesPeli –pohjan kysymyksiin. Edetkää suurin piirtein pelipohjan mukaisessa järjestyksessä:

VAIHE 1: kuvaa yrityksesi strategiset taustatiedot.

LIIKEIDEA

  • mitä tuotetta tai palvelua tarkkaan ottaen myymme?
  • kenelle sitä kauppaamme, siis mitkä ovat asiakassegmenttimme?
  • millä ansaintamallilla ja hinnoittelulla toimimme, teemmekö siis kertakauppaa jollain kiinteällä hinnalla vai paketoimmeko palvelumme esimerkiksi kuukausimaksulliseksi tilaukseksi?

TOIMIALA JA MARKKINA

  • Mitä muutoksia toimialallamme nyt ja tulevaisuudessa on käynnissä? Muuttuuko laki? Tuleeko pelikentällemme kansainvälisiä kilpailijoita? Minkälaisia vaikutuksia tällä on meidän firmaamme, hyvässä ja pahassa? Kuinka kannattaa varautua?
  • Mikä tarkkaan ottaen on markkinamme? Olemmeko määritelleet sen oikein? Mikä osa markkinasta nykyisin on yrityksemme hallussa?
  • Ketkä ovat kilpailijoitamme? Olemmeko kysyneet sitä asiakkailtamme? Joskus vastaukset yllättävät.

ASIAKKAAT – Koska muuten viimeksi analysoit asiakaskuntasi?

  • Montako asiakasta sinulla on?
  • Minkälainen heidän profiilinsa on?
  • Miltä näyttää asiakaslista, kun sen laittaa eurojen mukaan suuruusjärjestykseen? Paljonko on nykyisin keskiostos?
  • Usein huomataan, että kaikki asiakkaat eivät olekaan kannattavia. Miten on teillä?
  • Monessa yrityksessä asiakaspoistuman tunnistaminen ja parempi hallinta on suuri mahdollisuus nosta kannattavuus uudelle tasolle.

 

VAIHE 2: arvioi nykyisen tekemisen taso, yrityksesi eri toiminnoissa

Tee katsaus yrityksesi Johtamiseen, Hallintoon, Tuotekehitykseen, Myyntiin ja Markkinointiin sekä Tuotantoon. Hahmota kunkin toiminnon suhteen

  • kuinka se on nykyisin järjestetty
  • kun tekeminen on kuvattu selkeäksi prosessiksi, voidaan sitä kehittää. Onko teillä tällaiset kuvaukset?
  • Entä minkälaisilla mittareilla toimintaa seurataan? Vai seurataanko?

 

VAIHE 3: valitse kolme kehityskohtaa ja tee suunnitelma

Huomioiden kaikki edellä mainittu, valitse tälle kaudelle kolme tärkeintä kehityskohtaa yrityksessäsi. Ne voivat olla pieniä tai suuria, kuitenkin sellaisia joiden muuttaminen on mahdollista ja joilla on tärkeä rooli yrityksesi kehityksessä. Joillain se voi olla tuotteen parempi erilaistaminen kilpailijoista, toisilla taas myyntiprosessin miettiminen ja mittarointi.

 

Koko maailmaa ei kannata yrittää muuttaa kerralla, kolme asiaa riittää nyt. Tee valitsemillesi aiheille selkeä, aikataulutettu ja vastuutettu kehityssuunnitelma. Seuraa sen toteutumista viikoittain.

Pelaa tämä BisnesPeli uudestaan taas seuraavan kauden alussa, esimerkiksi kolmen tai kuuden kuukauden välein.

Onnea matkaan!

Katso myös aiheeseen liittyvä videomme: https://vimeo.com/233295546