Vuosikello

Asiakastyytyväisyys on meille tärkeä asia. Tämän lauseen herätämme eloon uudistamalla palveluamme.

Monet asiakkaamme ovat tyytyväisyyskyselyissä toivoneet kirjanpitäjän ottavan yhteyttä heihin oma-aloitteisesti ja kertovan ”miten yrityksellä menee”. Toki näppituntuma ja enemmänkin on yrittäjän itsensä hallussa useimmissa tapauksissa, ja osa saa tarvitsemansa tiedon kuukausiraporteista. Osalle asiakkaistamme kuukausiraportit ovat kokoelma numeroita, joiden merkitys ei avaudu ilman apua. Meillä kirjanpitäjillä on asiakasyrityksistämme paljon tietoa, ja kyky lukea numeroita. Valitettavasti meillä ei aina ole taitoa kääntää ymmärrystämme asiakkaidemme kielelle. Saatamme ujostella asiakkaidemme liiketoiminnan kommentoimista. Ja toiveistaan huolimatta voivat asiakkaammekin tosiasiassa nopeasti pyörähtää tilitoimistossa tuomassa tositteita sen sijaan, että istahtaisivat muutamaksi minuutiksi juttelemaan yritystoiminnastaan.

Vuosikelloon kirjaamme auki asiakkaidemme toiveet yhteistyöstä kanssamme, esimerkiksi
kuinka usein toivotaan kirjanpitäjän yhteydenottoa, mistä asioista halutaan enemmän tietoa. Yhdellä asiakkaalla saattaa olla tarve pitää palaveria kirjanpitäjän kanssa kerran vuodessa tilinpäätöksen ajankohtana, toinen haluaa tiivistä kateseurantaa kuukausittain, ja kolmannen kanssa tarkistellaan budjettia neljän kuukauden jaksoissa. Vuosikello ei ole tarkoitettu vain asiakkaalle vaan ennen kaikkea kirjanpitäjälle työkaluksi vastata asiakkaan toiveeseen yhteydenpidosta. Ja tässä yhteydenpidossa me olemme aloitteellisia ja puhumme suomea emmekä taloushallintoa.

Palaveri kirjanpitäjän kanssa ei välttämättä tarkoita, että asiakkaan on tultava tilitoimistoon. Nykyajan tekniikka mahdollistaa etäpalaverit tietokoneella. Uutta palvelumallia suunnitellessamme olemme keskustelleet viikoittain kasvotusten Floridan Miamissa asuvan suomalaisen yhteistyökumppanimme kanssa ja ihmetelleet tekniikan toimivuutta. Sähköposti ja puhelin riittävät joskus myös yhteydenpitoon.

Vuosikello muistuttaa asiakkaalle, että joskus on istahdettava oman yrityksen taloustietojen äärelle. Tämä ei ole itsestään selvää yrittäjän kohdalla. Työn imu vie mennessään ja päivittäisen rutiinin pyörittäminen tuntuu tärkeimmältä. Kiire leimaa työpäivää kaikilla aloilla. Niin lujaa ei kuitenkaan pitäisi pyörää taluttaa, ettei ennättäisi hypätä satulaan.

Edellinen lause olkoon muistutuksena meille kirjanpitäjille: tärkein tehtävämme on asiakkaidemme palveleminen ja heidän yritystensä menestyksen tukeminen. Se tarkoittaa meidän kohdallamme keskittymistä rutiininomaisen kirjaamisen sijasta asiakasyritystemme taloushallinnon tiedon tulkitsemiseen ja välittämiseen.

Vuosikellon avulla sinä, arvoisa asiakkaamme, kerrot meille mitä haluat tilitoimistoltasi ja milloin.
Ja se tärkein asia: palvelumallimme uudistaminen ei vaikuta nykyisiin palveluhintoihimme.

Lisää palvelu-uudistuksestamme seuraavissa blogeissamme.